Zelene informacije za hotelske goste

Dobrodošli v Hiši Krasna, kjer vas že na vhodu spomnimo, da se življenju nikoli ne mudi. Želimo vam prijetno bivanje in upamo, da si boste vaše bivanje pri nas zapomnili po lepih in slastnih doživetjih.

V naši Hiši si že od vsega začetka prizadevamo ohranjati okolje in zmanjševati negativen vpliv turizma ter tako prispevati naš delček v mozaik trajnostno naravnanih nastanitvenih obratov.

V želji po še večjemu prispevku in ozaveščanju glede okoljske tematike je Hiša Krasna  v letu 2022  pridobila okoljski znak »GREEN KEY/ ZELENI KLJUČ«, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, in pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, gostom pa zagotavlja, da z izbiro takšnih obratov neposredno pripomorejo k varovanju okolja.

S pridobitvijo znaka smo dobili priznanje za
ODLIČNOST NA PODROČJU OKOLJSKE ODGOVORNOSTI IN TRAJNOSTNEGA DELOVANJA.

IZJAVLJAMO, DA:

  • ravnamo okolju prijazno na vseh področjih našega poslovanja,
  • o pomenu trajnostne naravnanosti osveščamo naše obiskovalce, goste, prijatelje in sorodnike, ter
  • nenehno iščemo nove rešitve za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in za učinkovito rabo električne ter toplotne energije.

Takšno ravnanje je predvsem in najprej koristno za naravno okolje. V večini primerov gre pri tovrstni skrbi za okolje za majhne ukrepe, ki za nikogar od nas ne pomenijo velikega napora ter odrekanja ugodju. Potrebna so le preprosta in komaj opazna dejanja. A če se jih lotimo vsi skupaj, lahko spremenimo svet na bolje in ga zanamcem pustimo takega, kot smo ga dobili od prednikov.

Zaradi navedenega se zaposleni z »okoljskimi iskricami« zavezujemo k odgovornemu ravnanju do okolja, k čemur nagovarjamo tudi goste. Pomemben pogoj za pridobitev znaka Zeleni ključ je namreč prav osveščanje. Hvaležni bomo, če boste nasvete upoštevali in tako skupaj z nami prispevali k ohranitvi okolja. Veseli pa bomo tudi vaših pripomb in predlogov – upoštevali jih bomo v največji možni meri oz. jih posredovali na naslove pristojnih institucij.

Iskrena hvala za razumevanje in prijaznost!

NAŠE OKOLJSKE ISKRICE

Vodo si provoščimo za pitje, a smo pozorni na porabo

Za vzdrževanje zadovoljive kakovosti življenja porabi človek v povprečju 80 litrov pitne vode na dan. V Sloveniji porabimo dnevno od 130 do 200 litrov pitne vode na člana gospodinjstva. Za samo eno splakovanje toaletne školjke porabimo od 2 do 8 litrov čiste pitne vode, za kuhanje pa na dan povprečno slovensko gospodinjstvo porabi 6 litrov pitne vode. Ponosni smo, da vas gostimo v okolju, kjer je voda pitna. V Sloveniji pijemo izjemno čisto in kakovostno vodo. Le natočite si jo in na zdravje!

Vestno ločujemo odpadke

Smeti ločujemo skladno z navodili. Odpadke vselej odlagamo v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali v odtoke. Tako odvrženi odpadki onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode. Potrudimo se smeti odnesti v ločene zabojnike.

Zmanjšujemo uporabo plastike

Plastika predstavlja veliko grožnjo – tako okolju kot človeku samemu. V Sloveniji smo v letu 2017 proizvedli 987.151 ton komunalnih odpadkov oz. 478 kg komunalnih odpadkov na prebivalca. Letno posameznik v Sloveniji porabi od 100 do 300 plastičnih vrečk, ki pa so v uporabi le od nekaj minut do ene ure. Ker na svetu proizvajamo vedno več plastike, 6,4 milijona ton letno je pa pristane v okolju, imajo plastični delci in snovi, ki vdirajo v živalska in naša telesa, velik vpliv na kakovost našega zdravja. Potrudimo se izogniti uporabi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Skrbno ugašamo luči

Uporabljamo varčne/led sijalke. Luči ugašamo, ko jih ne potrebujemo. S tem prispevamo k manjši porabi električne energije in k ohranjanju okolja.

Zmanjšujemo ogljični odtis

Naša hiša  ima kakovostno izolacijo in energetsko varčna okna. Vrata in okna zapiramo. Tako v poletnem času preprečujemo segrevanje prostorov, zato dodatno ohlajevanje ni potrebno. S tem učinkovito zmanjšujemo ogljični odtis. Prostore zjutraj in zvečer za kratek čas prezračimo.

Uživamo v lokalnem bogastvu naravne in kulturne dediščine

Naravna in kulturna dediščina sta v našem okolju izjemni – obiščite, spoznajte; doživite in okusite ju! Informacije o znamenitostih, doživetjih, gastronomiji in običajih lahko dobite na naši info točki v recepciji. V primeru, da potrebujete dodatne informacije, se lahko obrnete na naše prijazno osebje.

Okolico raziskujemo z okolju prijaznimi vrstami mobilnosti

Naši kraji so idealni za kolesarstvo in pohodništvo. Vsak izlet/ogled, ki ga opravite s kolesom ali peš, namesto z avtomobilom, je okolju prijazno dejanje. Ste kdaj pomislili na to, kako zelo drugače spoznamo kraj, če ga obiščemo peš ali na kolesu? Od blizu ga namreč resnično začutimo, vonjamo, slišimo. Odpremo se prebivalcem in z njimi lažje vzpostavimo stike. Le tako lahko zares razumemo kraje in ljudi, ki jih obiščemo. Vse informacije o možnostih izposoje koles ter o kolesarskih in pohodniških poteh lahko dobite pri naših zaposlenih in na recepciji.

Skrbimo za varčno uporabo detergentov in vode pri pranju

Hoteli po vsem svetu za pranje brisač in posteljnine, ki so bile uporabljene samo enkrat, vsak dan porabijo na tone detergentov in milijone litrov vode. Posteljnino in brisače zato menjujemo ob vsaki menjavi gostov, oziroma samo v primeru, da to izrecno želite.

Pomembne informacije v času vašega bivanja v Hiši Krasna

Prijava in odjava:
prijava od 15. ure
odjava do 11. ure

Restavracija:
zajtrk: od 8:30. do 10. ure ali po želji

Restavracija:

ponedeljek – sreda: ZAPRTO
četrtek: od 18. do 22. ure
petek – sobota: od 12. do 22. ure
nedelja: od 12. do 16. ure

Recepcija:  
Za vse informacije pokličite na številko 040 214 226.

Internet:
V vseh sobah in skupnih prostorih vam je na voljo brezžični internet – brezplačno.

Hotelski prevozi:
Za prevoze na bližnja letališča ter prevoze po Sloveniji in bližnji okolici se lahko dogovorite na recepciji.

Sušilec za lase:
Sušilec za lase je na voljo v vseh sobah.

Voda:
Voda je ena naših najdragocenejših dobrin, zato vas prosimo, da z njo skrbno ravnate, da ste varčni in da dobro zapirate pipe. Voda pri nas je pitna.

Kajenje:
V hotelskih sobah in v drugih prostorih kajenje ni dovoljeno.

Pranje in likanje:
Za vse informacije pokličite na številko 040 214 226

Hlajenje in ogrevanje:
Sobe so opremljene s talnim ogrevanjem in klimatskim hlajenjem. Ustrezno temperaturo nastavite na termostatu oz. daljinskim upravljalcu.

Menjava posteljnine:
Ker smo zavezani trajnosti, posteljnino zamenjamo samo na vašo zahtevo.

Menjava brisač:
Ker smo zavezani trajnosti, brisače zamenjamo samo, ko jih pustite na tleh v kopalnici.

Električna napeljava:
Omrežna napetost je standardna 220V. Če potrebujete adapter, se dogovorite na recepciji. Uporaba grelnih teles je zaradi varnosti prepovedana.

Poškodbe inventarja:
Za poškodbe, ki jih gost povzroči v sobi ali drugje v hotelu, zaračunamo odškodnino. Račun poravnate na recepciji hotela. Brisač ob odhodu iz hotela ni dovoljeno odnašati iz sobe.

Hotelski račun:
Račun za nočitev in storitve poravnate na recepciji hotela. Med daljšim bivanjem plačate storitve vsakih sedem dni, ostanek pa ob odhodu. Plačate lahko z gotovino ali kreditnimi karticami.

Podaljšanje bivanja:
Če želite podaljšati bivanje, vas prosimo, da o tem dan prej obvestite recepcijo. Ob predčasnem odhodu zaračunamo do sto odstotkov skupnega zneska za vse naročene, vendar neizkoriščene hotelske storitve.

Parkiranje:
Na voljo je brezplačno parkirno mesto pred Hišo.

Hišni ljubljenčki:
Hišni ljubljenčki niso dovoljeni.

Ko odhajate, še enkrat preverite, če niste česa pozabili. Pozabljene predmete pošljemo na dom izključno na vašo zahtevo in na vaše stroške. Hranimo jih dva meseca.

Uživajte pri nas in z nami, z odgovornim vedenjem do okolja skupaj poskrbimo za prihodnost naše Zemlje.