Družina Škibin

V Hiši Krasna se v vsakem kotičku in na vsakem koraku tesno prepletata topla, temperamentna in romantična Istra in trdoživ, šarmanten in navdihujoč Kras, podobno kot njena lastnika Dajana in Boris  Škibin. Ona iz Istre, on iz Krasa, skupaj popolna kombinacija navdiha, volje do življenja, motiviranosti in discipline do dela.

Nakup stare kraške domačije, ki sta ji vlila novo življenje in jo spremenila v butični družinski hotel je bil njun sanjski projekt, uresničene sanje na katere sta neskončno ponosna in h katerim se s svojima dvema hčerkama, Evo in Tajo, vsak dan vračata z ljubeznijo in nasmehom, ki ju nevsiljivo in nesebično predajata vsakemu, ki stopi skozi vrata njune Hiše Krasna.

L

Dajana Budak Škibin

“Prinaša topli, temparamentni in romantični pridih iz Istre.”

Nasvet: Na zajtrku poiščite njene vrhunske marmelade, ki jih vso poletje pripravlja iz lastnih pridelkov samo za vas.

L

Boris Škibin

“Dodaja šarmaten in navdihujoč občutek Krasa.”

Nasvet: Za najboljšo izbiro vina ob gurmanski večerji pocukajte za rokav prav Borisa.

Prenova hiše Krasna

Kar ni uspelo Borisovemu nonotu, je uspelo Borisu in njegovi Dajani. Zgodba Hiše Krasne se pričenja leta 2011, ko se je zakoncema Škibin pokazala možnost odkupa stare kraške domačije tik ob Borisovi rojstni hiši. Zapuščene domačije, ki jo je imel pred desetletji v vidu že Borisov nono in jo želel kupiti na krajevni licitaciji, a mu to žal ni uspelo.

Domačija je stala v  mali kraški vasici po imenu Lokev, znani predvsem po odlični gostinski ponudbi in prvi pršutarni na Krasu, pa tudi po prijetni klimi in dobri energiji.

V preteklosti je bila Lokev izbira mestnih elitnežev iz sosednjega Trsta, ki so si želeli sproščenega oddiha obogatenega z vrhunskimi vini in okusno hrano. Boris in Dajana sta bila ob nakupu trdno odločena, da obogatita turistično ponudbo kraja in uresničita svoje dolgoletne sanje o butičnem družinskem hotelu, kjer se bo dobro spalo in še boljše jedlo.

Začela sta graditi svoje sanje in iz stare domačije je nekaj let kasneje na istem mestu zrasla Hiša Krasna – hiša gostoljubnosti in dobrot Krasa in Istre, zgrajena s spoštovanjem do kraja in kraške tradicije in infrastrukture in z namenom, da se bodo njeni gostje na oddihu sprostili in uživali v vseh dobrotah, ki jih življenje ponuja.

Samo štiri leta po otvoritvi, je Hiša Krasna za svojo vrhunsko kulinariko prejela eno najprestižnejših kulinaričnih nagrad, Michelin Plate Award 2020,  in izjemen dosežek ponovila še leta 2021, 2022 in 2023, v slednjem se je naziv nagrade spremenil v Michelin Priporočilo 2022 in 2023, in s tem uresničila cilj družine Škibin – združiti lepote Krasa, udobne in sproščene namestitve s poudarkom na digitalnem detoksu in s tem vzpostavitev ponovnega ravnovesja s seboj in naravo ter vrhunske kuhinje s kraškimi in istrskimi tradicionalnimi okusi, s poudarkom na sezonskih in lokalno pridelanih sestavinah, ki jih na moderen način predstavijo in delijo s svojimi gosti.

Spočito in umirjeno.

Življenju se nikoli ne mudi. Dobrodošli v Krasni.

Hram kraških dobrot.

Krasnin postanek za degustacije kraških dobrot – vin, sirov, pršuta, domačega kruha iz krušne peči.

Obožujemo Kras.

Vsak dan v naravi. S kolesom, na pikniku z našo košarico dobrot, na lipicancu ali na bližnjem hribu.