Na Krasu je prisotna posebna energija in vas Lokev je že iz starih časov znana kot pozitivna energetska točka, popolna postojanka za sprostitev. Majhna vas, z velikim značajem je dom najstarejše pršutarne na Krasu, v bližini pa se nahajajo tudi najstarejša kobilarna Lipica in najlepše slovenske jame. Preživite dan na prostem, oglejte si krasno kraško pokrajino s kolesom, spremenite svoje kosilo v piknik na travniku z našo košarico dobrot ali pa se podajte na odkrivanje naših predlogov za izlet.

Kobilarna Lipica

Kobilarna iz 16. stoletja, zibelka naših avtohtonih lipicancev, ki so znani in cenjeni širom sveta. Oglejte si kobilarno, muzej Lipikum, popeljite se s kočijo ali zajahajte pravega lipicanca. Nujna postojanka za vse, ki si je niste še nikoli ogledali, tudi za najmlajše, katerim je na voljo jahanje s poniji.

L

Posestvo Lipica je osrednja znamenitost Krasa in eden od glavnih kulturnih spomenikov Slovenije.

L

Lipica je dom lipicancev in največja kobilarna z lipicanci na svetu.

L

Doživite jo v družbi več kot 300 belih lipicancev na več kot 300 hektarih zelenih površin.

L

Poleg vzreje konj je Lipica spomenik z več kot 400 leti kulturne in naravne dediščine, ki sta ju sooblikovala sožitje človeka in konja.

VAS LOKEV

Podajte se na odkrivanje majhne vasice v kateri se nahaja Hiša Krasna, znane po svoji posebni energiji in izjemni kulinarični ponudbi manjših in večjih domačih restavracij in gostišč. Je tudi dom najstarejše pršutarne na Krasu, vojaškega muzeja Tabor, cerkve Sv. Mihaela s freskami Toneta Kralja, gotsko kapelico in slikovito Fabianovo muzejsko trgovino iz 30. let prejšnjega stoletja.

HRIB KOKOŠ

Nad vasjo Lokev se dviguje hrib Kokoš do vrha katerega vodita dve poti, ki omogočata prijeten triurni krožni izlet. Idealno za spomladanske in jesenske sprehode, polno pešpoti, kolesarskih in jahalnih stez ter kotičkov za počitek.

JAMA VILENICA

Prva turistična jama v Evropi je od Hiše Krasna oddaljena le 5 km, zato je njen ogled skoraj obvezen. Leta 1633 so iz Trsta na ogled prihajali turisti zaradi skrivnostne energije v jami, domačini so namreč verjeli, da v jami prebivajo vile, od tod tudi njeno ime. Kasneje je zanimanje zanjo usahnilo, zato ji je uspelo ohraniti svojo pristnost.

POSTOJNSKA JAMA

Slabih 30 minut vožnje z avtomobilom in prispeli boste do najveličastnejše jame v Evropi. Postojnsko jamo si lahko ogledate z vlakcem, ki vas bo popeljal po prvem delu jame, kjer se nahaja prva podzemna železnica v Evropi, drugi del pa boste odkrivali peš, med stalagmiti in stalaktiti, mimo spektakularnih rovov, prehodov in pravih podzemnih koncertnih dvoran. Postojnska jama je tudi dom človeške ribice, najbolj edinstvene in zanimive živali na svetu.

JADRANSKO MORJE

Kras in Istra sta od vedno tesno povezana in drug od drugega oddaljena le 30 km. Ne pozabite torej na vaš oddih vzeti tudi kopalk.

TRST

V bližini se nahaja tudi sosednja Italija z najbližjim Trstom. Sprehodite se po čudovitem starem mestnem jedru, privoščite si nakupovalni dan in posedite v enem od številnih barov. Obvezno naročilo – Aperol Spritz s popoldanskimi prigrizki ali tržaška kava Illy z najboljšimi rogljički.

L

Svetovna dediščina od leta 1986.

L

Regijski park od leta 1996.

L

6.200 metrov (vseh jamskih rovov)

L

Velike porodniške kolonije več vrst netopirjev, svetovno znani močeril (Proteus anguinus), endemične vrste podzemnih rakcev in hroščev

Škocjanske jame

Enkratno doživetje predstavlja obisk veličastnih Škocjanskih jam, ki so le 8 kilometrov oddaljene od Hiše Krasna. Edini spomenik v Sloveniji, vpisan v UNESCO svetovno dediščino in zato vreden ogleda.

S kolesom po Krasu

Vsem gostom dajemo možnost izposoje kolesa in čelade, saj verjamemo, da je to najlepši način odkrivanja naše čudovite pokrajine.

Cena izposoje električnega kolesa:

  • za 4 ure: 28,00 €/kolo
  • za cel dan: 45,00 €/kolo

Potrebna je predhodna rezervacija. Aktivnost bo zaradi COVID-19 potekala v skladu s priporočili stroke.

Spočito in umirjeno.

Zadihajte svež kraški zrak. Napolnite se s kraško energijo.

Obožujemo Kras.

Vsak dan v naravi. S kolesom, na pikniku z našo košarico dobrot, na lipicancu ali na bližnjem hribu.

Živimo veličastno.

Življenje na Krasu pomeni življenje z veličastnimi konji, edinstvenimi na svetu - lipicanci.